Kitaplar hayatımıza birçok alanda katkıda bulunur. Gelin bunları yakından inceleyelim…
Zeka Gelişimimize Yardımcı Olur
Kitap okurken sağladığımız konsantrasyon, beynimizin uyarılmasına; okuduğumuz yazıların zorluk seviyesi ise beyin aktivitemizin artmasına sebep olur. Okudukça analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğimiz de artar.
Bilgi Birikimimizi Artırır
Kitaplar hangi türde olursa olsun, içerisinde bizim karşımıza çıkmamış bilgiler barındırabilir. Bu şekilde, bir yandan keyifle kitabımızı okurken bir yandan da ilgili olduğumuz konularda yeni bilgiler öğrenebiliriz.
Okuduğumuz Dili Daha İyi Konuşmamızı Sağlar
Okumak sayesinde daha önceden bilmediğimiz veya kullanmadığımız kelimeleri hayatımıza katabiliriz. Ayrıca dil bilgimizi güçlendirir ve iletişim becerilerimizin gelişmesini sağlar.
Hayal Gücümüzü Geliştirir
Kurgu kitaplar bizi, belki de asla yaşayamayacağımız maceralara sürükler. Bu maceraları okurken “Acaba devamında ne olacak?” düşüncesi bile hayal gücümüzü çalıştırır ve birden fazla ihtimali aklımıza getirir. Kitabın devamında belki de çok sıradan bir şey olacak ama biz o kısma gelene kadar, hayal gücümüz çoktan çalışmış ve bize faydasını sağlamış olacaktır.
Empati Yeteneğimizi Güçlendirir
Kurgu kitaplarda, karakterlerin; kurgu dışı kitaplarda ise anlatan kişinin deneyimlerini onların gözünden okumak, empati yeteneğimizi artırır ve başkalarının bakış açılarına daha duyarlı olmamızı sağlar.
Rahatlamamıza Yardımcı Olur
Kitap okurken, tek bir şeye odaklanmış olmak, zihnimizi boşaltır. Bu boşluk, bir süreliğine bizi günlük yaşamın problemlerinden uzaklaştırır. Kitap okumanın uyku getirdiği de sıkça söylenir. Sanırsak sebebi, bu rahatlamanın sonucunda uykuya dalmanın kolaylaşmış olmasıdır.